Albert Lee


V Leverkusen (Německo) koncertoval 6. listopadu 2017 se skupinou v obsazení Albert Lee - zpěv, kytara, klavír, Will MacGregor - basa, doprovodný zpěv, JT Thomas - klávesy, doprovodný zpěv a Ollie Sears - bicí, doprovodný zpěv (sdíleno z YouTube, kanál WDR Rockpalast).

*

Albert Lee, zpěvák, hráč na klávesy, kytarista, skladatel a hudební režisér, narodil se 21. prosince 1943 ve Velké Britanii (Lingen, Herefordshire, Anglie). Vyrůstal však v Blackheath (Londýn) a k hudbě se dostal přes svého otce, který ho naučil hrát na klavír v jeho sedmi letech (rok 1950), jeho vzorem byl americký hudebník a písničkář Buddy Holly (vlastním jménem Charles Hardin Holley 1936–1959) a také americký hudebník, pianista Jerry Lee Lewis (1935). 

Podívat se na místo v Google Earth: Blackheath, Londýn, Velká Britanie

V roce 1958 přidal hru na kytaru, v 16 letech opustil školu a začal se živit jako profesionální hudebník, je dvojnásobný držitel ceny Grammy, patří mezi největší kytarové virtuózy své doby. Žije se svou rodinou v Kalifornii (USA), jeho dcera Alexandra je operní zpěvačka a občas se objevuje na jeho albech.

Začínal ve skupině The Thunderbirds, od nich odešel do skupiny The Crickets, později hrál také se skupinou Heads Hands & Feet, spolu s několika členy skupiny Deep Purple a dalšími hudebníky natočil album Green Bullfrog, hrál též ve skupině Biffbaby's All Stars (v ní hráli i Eddie Van Halen, Steve Morse a Steve Lukather), ve skupině Rhythm Kings s ním hrál Bill Wyman, který v letech 1962 až 1993 byl členem skupiny The Rolling Stones. 

Spolupracoval však i s dalšími hudebníky, hrál s Ericem Claptonem, Joeem Cockerem, Bo Diddleyem, Jerry Lee Lewisem, Georgem Harrisonem, Tomem Jonesem, Emmylou Harrisem a dalšími, také vydal několik alb pod svým jménem. Známý též jako studiový kytarista, při hře na kytaru používá trsátko i prsty (tzv. fingerstyle), též trsátko a jeden nebo více prstů střídavě nebo současně (tzv.  hybridní picking), při hraní se zaměřuje na produkci a přesnost.

První kytara, na kterou hrál byla akustická od firmy Höfner z Německa, typický pro kytary od této firmy byl její tvar v podobě tzv. velkých houslí, na elektrické kytary Höfner hráli například kytaristé George Harrison a John Lennon ze skupiny Beatles, dlouholetým uživatelem elektrické basy Höfner 500/1 je zpěvák a instrumentalista Paul McCartney.

Další kytarou Alberta Lee byla československá Grazioso Resonet, prvotním podnětem pro úspěch kytar byla jejich prezentace na Světové výstavě EXPO 58 v Bruselu. Obchod s kytarami v rámci Evropy pak realizovala firma Selmer z Velké Britanie pod obchodní značkou Futurama, proto byly dosti rozšířené v 60. letech právě ve Velké Británii, ale nejen tam. Kytaru Futurama například George Harrisson ve skupině Beatles použil při nahrávání skladby Cry For a Shadow. 

Kytary Grazioso Resonet vyráběla od roku 1955 v bývalém Československu firma Resonet, později Dřevokov v Blatné, v 60. letech převzal výrobu bývalý národní podnik Československé hudební nástroje v Hradci Králové, kde se kytary vyráběly pod značkou Jolana.

Podívat se na místo v Google Earth: Blatná, Česko

Albert Lee hrál od roku 1959 v různých skupinách zejména rhythm and blues (R&B), rock and roll (R&R) a country, používal také kytaru Fender Telecaster, na kterou dokázal hrát závratnou rychlostí. V roce 1974 přišel do Los Angeles, kde spolupracoval na albech skupiny The Crickets, od roku 1978 hrál pět let s Ericem Claptonem.

Pětkrát po sobě vyhrál cenu „Nejlepší country kytarista“ časopisu Guitar Player, v roce 2017 byl Albert Lee oceněn cenou Trailblazer za celoživotní dílo na UK Americana Awards.

Originalní nahrávka kanálu WDR Rockpalast na YouTube obsahuje tyto skladby:

01. I’m Ready 00:00 02. Rad Gumbo 04:34 03. Restless 10:15 04. Runaway Train 14:24 05. Luxury Liner 20:21 06. Spellbound 25:25 07. Leave My Woman Alone 28:47 08. The Highway Man 35:16 09. Tear Stained Letter 40:36 10. Country Boy 46:14 11. Tear It Up 53:35


Zdroje: anglická verze Wikipedia a externí zdroje publikované v článku Albert Lee a osobní web 
hudebníka.

Joska, CZ201003









DOPORUČENÉ

Obrázek

Music Special / Mefisto