Samantha Fish (USA)



*

   Samantha Fish, česky Samantha Rybová, se narodila 30. ledna 1989 v Kansas City ve státě Missouri v USA a dnes je známá v hudební branži jako kytaristka a zpěvačka, mnohdy uváděná jako bluesová hudebnice, ovšem věnující se také jiným hudebním žánrům, rocku, americké country, funku, bluegrassu i baladám, takže někdy označována jako blues-rocková zpěvačka a kytaristka. 

Zajímavé je, že v dětství se netradičně pro dívku věnovala hraní na bicí nástroje, v patnácti letech však převážila kytara. Bicí v sobě nese především rytmus a na jejích koncertech lze vycítit velký důraz na rytmus, snad více, než na melodické zpracování skladby. 

Bluesová hudba ji v dětství přitahovala, zřejmě v důsledku toho, že její otec hrál s přáteli na kytaru, a protože její matka byla instruktorkou církevního sboru, lze předpokládat, že právě bluesové skladby mnohokráte slyšela v podání svého otce, tedy nějakou "gospel music".

Samantha Fish uvádí, že ji v mnohém ovlivnilo album skupiny The Rolling Stones nazvané Sticky Fingers a také velice často navštěvovala hudební klub Knuckleheads v Kansas City. Klub disponuje čtyřmi scénami, venkovní, vnitřní s názvem Knuckleheads Garage a salonkem Gospel Lounge, tam jsou pořádány také bohoslužby s prezentací právě tradičních bluesových skladeb.

Zajímavostí je také historie klubu, původní objekt byl vystavěn v roce 1887 a jeho posláním byl železniční penzion. Proti budově přes ulici pak vznikl zábavní park, dnes je vlastně hudební klub jeho součástí. Blízko venkovní scény klubu vede značně provozně vytížená železniční trať (viz níže pohled na místo v Google Earth), takže hluk a pískot lokomotiv mnohdy ovlivňoval produkci umělců. 

K tomu se traduje, že písničkář Joe Ely hrál jednou svou skladbu "Boxar" na venkovní scéně a projíždějící vlak v jednu chvíli zapískal. Joe Ely po skončení produkce se měl vyjádřit, že čekal celých dvacet let na to, až pojede kolem vlak a zapíská ve správném časovém úseku jeho písně, takže jaksi pískání ladilo s jeho vystoupením.

Podívat se na místo v Google Earth: Knuckleheads Salon, Kansas City

Na scéně Gospel Lounge v roce 2009 začala církev New Song Christian Fellowship konat večerní bohoslužby s hudební produkcí, uvádí se, že klub – kostel je zaměřený na lidi pracující celý den, z církve zde vystupuje jakýsi Carl Butler hrající na kytaru, doslova prý míchá svou hru s kázáním a uzdravováním uživatelů drog. 

Ukázka živého vysílání v hudebním klubu na Facebooku: Knuckleheads Kansas City

Venkovní klubovou scénu využívá také Samantha Fish pro koncerty a dokonce i její sestra Amanda Fish. O víkendech je v odpoledních hodinách klubová scéna otevřená pro tzv. otevřené "jam sessions" profesionálních umělců, kteří umožňují amatérským umělcům si zahrát spolu s nimi. 

Klub je perfektně vybaven, všechny scény disponují 32kanálovými mixážními pulty, jsou vybaveny televizními obrazovkami a projektory, salon a venkovní scéna má osm kamer s video-směšovačem, scéna Garage má šest kamer a pro přenos bohoslužeb do televizního studia slouží čtyři kamery, webový stream směřuje také na sociální síť Facebook.

V roce 2008 obdržel hudební klub cenu „Keeping Blues Alive“ od Blues Foundation v USA, je prezentován jako místo, kde lze vidět živé blues a umělce věnující se bluesovým skladbám při koncertování na Středozápadě USA. V roce 2005 při koncertu Leona Russella byl klub zmíněn jako nejdůležitější hudební místo v Kansas City za posledních třicet let.

Podívat se na místo v Google Maps: Knuckleheads Salon

V klubu Samantha Fish se po svých osmnácti letech postupně přidávala ke koncertujícím zpěvákům a kapelám, získávala tak sympatie a zkušenosti. V roce 2009 nahrála ve své produkci album Live Bait (česky: Živá návnada) a od té doby je aktivní umělkyní v hudební produkci. A pozor, album zabodovalo nejen u posluchačů, všimla si ji nahrávací společnost Ruf Records z dalekého Německa, orientující se na bluesovou hudbu. 

Podívat se do hudebního klubu na YouTube: Knuckleheads Saloon Kansas City

Ruf Records vytvořila projekt evropského a amerického turné Blues Caravan Ruf Records 2011 společně pro tři kytaristky, Samanthu Fish, Cassie Taylor a Dani Wilde, které prezentovaly pod názvem Dívky s kytarami. Ihned poté dala Samantha Fish dohromady kapelu Samantha Fish Band, do ní angažovala na bicí hudebníka prezentujícího se jako "Go-Go Ray", baskytaru obsadil Chris Alexander. 

V roce 2012 získala kapela za album "Runaway" cenu Blues Music Award, cena je od roku 1980 každoročně udělována v Memphisu v Tennessee, kde sídlí nadace. Bohužel 41. ceremoniál byl naplánován na 7. května 2020, přímý přenos byl však zrušen kvůli pandemii COVID-19 a vítězové tak byli vyhlášeni v "online" akci.

V roce 2013 vydala Samantha Fish druhé studiové album "Black Wind Howlin' ", hráli v obsazení na kytaru Mike Zito, na bicí Yonrico Scott, na harmoniku Johnny Sansone a v jedné skladbě Paul Thorn, nahrávalo se v Dockside Studios v Maurice v Louisianě. Ve stejném roce koncertovala Samantha Fish také The Healers Live at Knuckleheads Saloon, tedy tzv. "na domácí scéně". 

Třetí studiové album Wild Heart vyšlo 10. července 2015, obsazeno je více kořenovým rockem, oproti dřívějším skladbám blues rocku. Samantha Fish napsala pro album pět písní, spolu s Jimem McCormickem z Nashvillu v Tennessee napsala pět dalších. Luther Dickinson produkoval album a také hrál na strunné nástroje (kytara, basa, mandolína), nahrávalo se ve čtyřech studiích v USA.

Čtvrté album Chills & Fever vydala Samantha Fish 17. března 2017, nahrávalo se v Detroitu se členy kapely The Detroit Cobras, album produkoval Bobby Harlow, v prosinci téhož roku vydala páté album Belle of the West.

Samantha Fish své šesté album Kill or Be Kind vydala 20. září 2019 u nahrávací společnosti Rounder Records v Somerville v Massachusetts (USA) a také posbírala ceny Independent Blues Awards za rok 2020 pro nejlepší umělkyni a producentku roku. 

**

Poslední premiéra videoklipu 22. 9. 2020 na YouTube: 

Samantha Fish - Fair-weather (Lyric Video)


Oficiální webové stránky: Samantha Fish


Skupina fanoušků Facebook: Samantha Fish Fans (Official)


Vystoupení na scéně Knuckleheads v Kansas City:

***

Joska, CZ200929

Zdroj pro text článku: Oficiální stránky Samantha Fish, anglická verze Wikipedia a v ní publikované externí odkazy na další zdroje, stránka Facebook, web hudebního klubu v Kansas City (USA).

DOPORUČENÉ

Obrázek

Music Special / Mefisto

Obrázek

Albert Lee