Ptačím nářečím, Karel Gott ve srovnání s dalšími interprety

Karel Gott, foto rok 2002
(Wikimedia Commons, nahráno 1. září 2007)


Ptačím nářečím, více interpretů, sestavil Josef Kreuz, CZ191012


Ptačím nářečím...


V roce 1958 se objevila na světové scéně skladba Dona Gibsona nazvaná "Oh, Lonesome Me", stala se světovým hitem. Ten neušel pozornosti Karla Gotta a Jiřího Štaidla, kteří se na počátku 60. let 20. století potkali v divadle Semafor v Praze. Jiří Štaidl napsal text písně nazvané Ptačí nářečí a v pěveckém provedení Karla Gotta to byla jasná volba!

 * 

V sestavě je uvedena jako první a pro srovnání je hned na druhém místě uveden originál z roku 1958, zvučný hlas Karla Gotta tam nenajdete. Dalším interpretem tzv. "jižanského rocku" byl světově známý country zpěvák Johnny Cash. I tady mne vychází Karel Gott jako vítěz v pěveckém klání, i když je to samozřejmě o jiném hudebním stylu. 


Léta běžela a uplynulo třicet let, Karel Gott se dostal na pomyslný vrchol své kariéry, za tu dobu získal neuvěřitelné množství prvních cen v populární soutěži Zlatý slavík v bývalém Československu. Jeho širokou škálu hudebních žánrů, kde dokázal, že je Mistr svého pěveckého oboru, dokládá například tatáž skladba - Ptačí nářečí. V roce 1992 ji pěvecky provedl s hudební skupinou Žlutý pes, samozřejmě v tvrdším rockovém "obalu" a - opět skvěle! 

Je důležité si uvědomit, že píseň Ptačí nářečí zpíval Karel Gott víceméně na počátku své kariéry a zhostil se toho na výbornou. V aranžmá tzv. popu ji nazpíval s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu (viz první klip). Proto jsem ji vybral pro srovnání s interpretací v té době již světově známých zpěváků. 

*

Závěrečné dva klipy jsou dokumentem i s fotografií zpěváka z posledních let. Na tzv. SP deskách neboli "singlech" vydala v průběhu let společnost Supraphon mnoho světových hitů v provedení Karlem Gottem. Za všechny, v kontextu se zmíněnou "Oh, Lonesome Me", v české verzi "Ptačí nářečí", jsem vybral právě ty, které jsou v rockovém rytmu. 

O více let později, po období, kdy mu v 90. letech 20. století v České republice prorokovali tzv. "konečnou", nenechal nikoho na pochybách, že je pěvecká jednička v Česku. Opět pro srovnání je šestou skladbou sestavy známé Ptačí nářečí. Tentokráte prezentovaná jím a Věrou Martinovou, důkaz, že zvládal lehce i duety, jen škoda, že jich bylo tak málo. Jižanskou rockovou skladbu "vysekl" s Věrou Martinovou, šťastná volba snad symbolického spojení s country zpěvačkou. Ve videoklipu je vidět s jakou noblesou se Karel Gott zhostil této příležitosti, v příjemném kontaktu jak se zpěvačkou, tak i s publikem v hledišti. 

*

Co dodat? Karel Gott byl pěveckým fenoménem doby druhé poloviny 20. století v bývalém Československu a udržel se na vrcholu pěveckého umění v pop music i ve třech dekádách České republiky. 

*

Karel Gott se narodil se 14. července 1939 a ve svých 80. letech nás se s námi rozloučil a opustil tento svět dne 1. října 2019, odešel do hudebního nebe. Zanechal nám tu však své svědectví doby, svůj příběh ze života..., v originálním "ptačím nářečí". Je srozumitelné naprosto všem, kdo máme rádi hudbu a jeho zpěv.

**

Joska, CZ201018

Poznámka: Původní popis playlistu na YouTube upravený pro publikování v blogu. Společnost Google zveřejnila, že od 8. října 2020 nebudou popisky playlistu na YouTube podporované, proto byl text převeden do blogu MUSIC REPRE.

DOPORUČENÉ

Obrázek

Music Special / Mefisto

Obrázek

Albert Lee