Music Special / Mefisto


Hudební skupina Mefisto vznikla v bývalém Československu v šedesátých letech 20. století ve stylu tehdejšího big beatu a v mnohém ovlivnila hudební scénu. U jejího zrodu se potkali v roce 1963 hudebníci František Kopal a Karel Svoboda, Tomáš Weber a Milan Vobliza. 

V letech 1964 až 1968 ve skupině hrál a zpíval Petr "Pete" Kaplan (kytara, foukací harmonika), mj. slavil se skupinou úspěch se skladbou „Johnny B. Goode“ (v originále Chuck Berry). V anketě fanoušků divadla Rokoko byl Pete Kaplan v roce 1965 oceněn jako nejlepší doprovodný kytarista a stejně byl hodnocen na beatových festivalech v pražské Lucerně. 

V roce 1968 opustil hudební skupinu i její zakládající člen, Karel Svoboda (klávesy). Se skupinou Mefisto předtím vydal první gramofonové desky, například v roce 1965 skladbu Slunce za oknem, kterou nazpíval Jaromír Majer, nebo úspěšné instrumentálky Start Geminy a Návrat Geminy. 

Skupina Mefisto hrála nejdříve v Laterně magice a v prosinci 1965 přesídlila na scénu divadla Rokoko. Tam měl Karel Svoboda (19. prosince 1938 Praha – 28. ledna 2007 Jevany) možnost projevit své skladatelské schopnosti. Se skupinou Mefisto vznikly první hity ve stylu pop music, například Stín katedrál, kterou nazpíval Václav Neckář a Helena Vondráčková nebo Nechte zvony znít a Nepiš dál s Martou Kubišovou. 

Se skupinou Mefisto však spolupracovala řada dalších významných hudebníků a autorů písniček, například též Zdeněk Rytíř (baskytara, klávesy, zpěv). Pro úspěch skupiny Mefisto mezi posluchači rozhlasu měl obrovský význam například Petr Hapka (13. května 1944 Praha – 25. listopadu 2014 Okoř), český hudebník, skladatel, dirigent a zpěvák, absolvent konzervatoře (viola, zpěv). 

V roce 1966 pro skupinu Mefisto složil Petr Hapka a Petr Rada napsal text písně Temný stín, nazpíval ji Jaromír Mayer s Karlem Svobodou. S písní Temný stín se dostala skupina Mefisto do povědomí zejména tehdejší mladé generace, skladba obsazovala několik kol první místo v anketě posluchačů Dvanáct na houpačce, podobně jako v té době skladba Dej mi víc své lásky od skupiny Olympic.

Poznámka: 
Dvanáct na houpačce byla hudební hitparáda Československého rozhlasu, uváděná Jiřím Černým se svou ženou Miroslavou v období let 1964 až1969 (podle diváckého hlasování postupovalo do dalšího kola vždy prvních osm skladeb a k nim v následujícím pořadu byly přidány čtyři nové, od roku 1966 však pořad změnil pravidla a vznikla hitparáda Třináct na houpačce a od dubna1968 dokonce Čtrnáct na houpačce, kdy postupovalo do dalšího kola prvních sedm skladeb a sedm bylo nových). Výsledky hitparády v té době otiskoval časopis Mladý svět a od roku 1967 i časopis Melodie.

Jiří Černý (* 25. února 1936 Praha), český hudební kritik, v letech 1961 až 1965 kulturní redaktor týdeníku Mladý svět, v letech 1964 až 1969 připravoval a moderoval hitparádu v Československém rozhlase, pořad byl z politických důvodů v roce 1969 ukončen.

Výraznou hudební osobností skupiny Mefisto, podobně, jako v jiném pojetí Karel Svoboda, byl Petr Kaplan (16. června 1940 Ostrava – 26. srpna 2007 Praha), na hudební scénu vstoupil v roce 1958, kdy zakládá hudební skupinu Samuels (celým názvem Samuel's Band) spolu s baskytaristou Pavlem Chrastinou, s ním pak v roce 1962 spoluzakládal i hudební skupinu Olympic, se kterou však hrál pouze jeden rok. 

V roce 1964 přichází do skupiny Mefisto a s ní hraje až do roku 1968, avšak po časových přestávkách, s ní dále spolupracuje. V roce 1987 dokonce Pete Kaplan skupinu Mefisto obnovuje s koncerty v klasickém stylu rock'n'rollu. Po jeho smrti v roce 2007 začal se skupinou hrát na kytaru Václav Šimeček, také bývalý člen Mefista v letech 1966 až 1969. 

Mefisto patří mezi první profesionální hudební skupiny vzniklé v bývalém Československu. Playlist zde představuje různorodou skladbu hudební produkce skupiny s vícero zpěváky a ve více hudebních stylech, které jsou pro Mefisto typické.

Poznámka: 
Pro zpracování článku, kromě vlastních vzpomínek, byla využita česká verze projektu Wikipedia, část textu bylo použito pro popis playlistu na YouTube.

Aktualizace: CZ210619

DOPORUČENÉ

Obrázek

Albert Lee